Utforska Sveriges Natur

Privatlån låter dig låna till resa

Ett privatlån är ett lån som ges till en privatperson utan att långivaren får någon säkerhet. När du ansöker om ett privatlåt är det långivarens bedömning av din privatekonomi som avgör om din ansökan kommer att beviljas eller ej, och vilka villkor du kan erbjudas.

Det finns många olika långivare som erbjuder privatlån på den svenska marknaden och det kan löna sig rejält att ta in offerter från flera olika innan man beslutar sig. Kontrollera alltid vad hela kostnaden för lånet kommer att bli, istället för att bara titta på själva räntan.

låna till din drömresa i vildmarken

låna till din drömresa till vildmarken

Det är också viktigt att man funderar några varv på vilken återbetalningsplan som är optimal för ens ekonomiska situation. Det kan kännas lockande att välja en jättekort avbetalningsplan för att på så viss betala mindre i ränta och kringavgifter, men samtidigt innebär det en risk om man har en så pass tajt budget att någon enskild olycka – som till exempel minskad inkomst på grund av sjukdom – gör att man halkar efter med betalningsplanen och börjar dra på sig påminnelseavgifter och inkassokostnader istället. Tänk på att du alltid har rätt att göra större amorteringar än vad planen anger. Du kan alltså till exempel välja en plan där du måste betala in 400 kronor per månad, men göra större inbetalningar än så de månader då du har utrymme för det i budgeten. Bäst är att ta kontakt med långivaren i förväg för att stämma av så att det inte blir något krångel med administrationen för att du betalar in ett högre belopp än förväntat. Det finns webbsidor som hjälper dig jämföra privatlån.

Kan jag få privatlån fast jag inte har fast jobb?

Ja, eventuellt, men det kommer att vara svårare än för någon som har fast jobb (”tillsvidareanställning”). Vissa långivare lånar ut pengar även till den som saknar fast jobb, men du kan räkna med att villkoren kommer att påverkas av att du befinner dig i en mer osäker situation vad gäller dina framtida inkomster. Till exempel kan det vara svårt att få ett stort privatlån, långivaren kan kräva en snabb återbetalningsplan och räntan kommer troligen att hamna lite högre eftersom långivaren ser dig som en större risk än någon med tillsvidareanställning.

Privatlån istället för billån

Låna till bil

När man ska köpa bil är det vanligt att man ansöker om ett billån. Auktoriserade bilfirmor brukar ha ett sammarbete med någon viss långivare och kunna hjälpa till med att fylla i blanketterna direkt på plats. Det är förstås en bekväm lösning, men inte nödvändigtvis den mest fördelaktiga för dig som konsument. Vi rekommenderar att du jämför villkoren för billån från flera olika långivare, samt tar en titt på vad ett motsvarande privatlån skulle kosta. Med ett privatlån står bilen inte som säkerhet för lånet, utan det är bara din privatekonomiska situation som avgör hur mycket du får låna och till vilka villkor.

En fördel med ett privatlån är att det inte är kopplat till bilens värde. Du kan alltså låna 100% av köpesumman – eller till och med mer, om din ekonomi tillåter. Du kan till exempel låna för att köpa en billig begagnad bil som har något visst fel, och ta höjd med lånebeloppet så att du omedelbart har råd att låta en verkstad fixa felet. Ibland innebär denna typ av flexibilitet att man kan göra en riktigt bra affär, om man vet vad man sysslar med.