Utforska Sveriges Natur

Vägen till en jägarexamen

Att jaga har varit en av de mest naturliga aktiviteterna för människan sedan urminnes tider. Det är få andra sysselsättningar man får en sådan naturupplevelse och frihetskänsla som under jakt.
Trots det ökade intresset hos kvinnor att ta jägarexamen, påvisar statistik  att det fortfarande är mest män som besitter jägarlicens. Även barn och ungdomar kan ta en jägarexamen, under förutsättning att detta sker under vettiga omständigheter (licens för jaktvapen gäller dock endast för 18 år uppåt).

alg

Hur går det till?

Det har i allmänhet blivit mer och mer vanligt att ta jägarexamen de senaste åren, en betydande faktor till den stigande siffran är den svenska lagen som säger att en jägarexamen är nödvändig för att bli beviljad licens för jaktvapen.
För att få ta jägarexamen måste man ha klarat av ett teoretiskt prov, grundprov kulgevär, hagelgevärsprov samt högviltprov för kulgevär. Dock räcker det med att ha godkända prov i teoriprovet samt ex. grundprov i kulgevär för att få  söka licens och jaga med hagelvapen.

En jägarexamen finns i flera olika varianter, du väljer själv vad som passar dig bäst! Det finns fysiska kurser på bl.a. Medborgarskolan och många andra utbildningsinstitut inom jakt. Du kan också välja att studera på egen hand, du köper då den så kallade ”Jägarskoleboxen” hos Svenska Jägareförbundet, som innehåller allt material du behöver för att kunna ta dig vidare till slutproven. När du känner dig redo för slutprov måste du ringa och boka teoriprov samt provledare för att kunna slutföra din jägarexamen.

Vad kostar det?

Beroende på vilken typ av utbildningsform du väljer, skiljer sig kostnaderna en aning. Men en kostnad om ca 2000 – 6000 kr får man nog räkna med för att få en gedigen utbildning. Att finansiera i studier som man känner stor passion för, eller som en del yrken ibland kräver, kan visa sig bli en ekonomisk svårighet för vissa. Sverigekredit jämför lån från svenska banker, och kan hjälpa dig välja rätt långivare för just dina behov. Kostnader utöver en jägarexamen kan också tillkomma, bl.a. en viltvårdsavgift om 300 kr per jaktår.

Vart kan jag vända mig?

Det finns en hel del provbanor i Sverige. Nedan följer en lista på vart du kan hitta en för att göra dina prov.